Hitta ett passande lån som fungerar med din ekonomi

Nedan följer lite information om några populära lån som finns idag.

Blancolån

Om du behöver pengar till något som inte nödvändigtvis är till en fast kategori – exempelvis till en bil, mc eller bostadslån kan du ansöka om ett så kallat blancolån. Blancolånet kräver ingen säkerhet (som i fallet med ett billån där bilen i sig blir bankens säkerhet) men ger istället dig som låntagare en något högre ränta. Med blancolån kan du, beroende på vilken bank du väljer låna mellan 20 000 kr till 300 000 kr och du får fritt använda pengarna till vad du vill.

Ett blancolån kan exempelvis passa bra om du vill köpa en begagnad bil då ett billån från banken normalt sätt kräver att du köper antigen en ny bil eller en bil från en bilhandlare, något som kanske inte alltid är fallet när du letar begagnade bilar. Tipset där är att verkligen söka igenom olika bilannonser och se hur mycket priset skiljer sig om du kan hitta liknande bil och modell hos en bilhandlare kontra en privatperson då billån för en bil köpt hos handlare har mycket lägre räntekostnad än ett blancolån.

Billån

Att köpa en ny bil är en förmån man kanske inte gör alltför ofta men som ibland både är nödvändig och samtidigt en väldigt positiv och skön känsla. Nybilspriser är dock inte låga och det kan ibland vara nödvändigt att ta ett billån. Vissa saker som är bra att känna till är till exempel att du måste ha en kontantinsats som du ej kan låna till och vad räntan blir beroende på hur lång avbetalningstid du väljer.

Ju högre lån och längre tid är lika med en högre räntekostnad och det är värt att se över om du verkligen behöver x antal månader på dig kontra den stigande kostnaden jämfört med att kanske dra ned på antal månader och istället ta en högre månadskostnad och spara pengar i slutändan.

Huslån och bostadslån

Att ta ett huslån eller bostadslån är antagligen ett av de viktigaste och största beslut du kommer att göra, och det är väldigt viktigt att du hittar det mest fördelaktiga lånet du kan för att göra lånet så behagligt som möjligt. Det finns en mängd saker att tänka på och ha i åtanke när du letar och ansöker efter ett bostadslån oavsett om det är till en lägenhet, villa, hus eller sommarställe.

Mclån

Att köra motorcykel är en frihet och skönhet i sig, beroende på vilken sorts motorcykel du tittar efter finns det flera förmånlig finansieringsalternativ och du kan genom att jämföra olika mclån få till en lukrativ affär. Värt att nämna är att en mc inte slutar med avgifter i samband med köp utan du måste även planera in försäkringspremie, som beroende på motorcykel kan vara väldigt varierande.

När du vill låna pengar till en motorcykel så krävs en kontantinsats, precis som vid billån och denna är på 20 procent. Tänk på skillnaderna som råder när du bestämmer hur lång återbetalningstid du vill ha och att du kommer betala mer i ränta ju längre tid du väljer. De flesta banker erbjuder idag ett förmånligt lån speciellt anpassat till motorcykellån och vi hjälper dig få en snabb och enkel överblick på de vanligaste mclånen här nedan.