Sommartider – En bov för alla plånböcker

Äntligen är sommaren här med allt vad det innebär. Midsommar nalkas, fester i ljumna kvällar, spontanresor och shopping. Det är som att när sommaren kommer så släpper folk i allmänhet på sina spärrar som i normala fall skulle säga ”nej, du kanske inte ska köpa de där skorna” eller ”nej, du åkte taxi till festen förra helgen, nu kan du faktiskt åka buss”. Tur är väl det i och för sig. Som svensk står man ut med många långa karga och mörka månader. Då är det väl inte mer än rätt att man unnar sig lite extra, eller?

Nja, det är kanske inte bara är positivt. I alla fall inte sett till den stackars plånboken. I en artikel i Privata Affärer från förra sommaren kunde man läsa att inför sommaren 2017, så ökade svenskarna sin semesterbudget med i snitt 7 %. Semesterkassan låg då på 18 000 kronor jämfört med 16 890 från sommaren 2016. Skälen till denna ökning ansåg Nordeas privatekonom, Ingela Gabrielsson, bero på att det rent generellt går bra för Sverige samt att svenskar också generellt blivit bättre på att spara och därmed kan plocka pengar från sparkontot.

Dessa siffror var som sagt ett snitt, det innebär således inte att varje svensk har en förbättrad ekonomi. För många människor kan sommaren och semestertiden bli en ansträngd tid på året. Man vill inte missa alla de roliga evenemang och som föräldrar gäller det dessutom att göra sommarlovet så bra som det bara går för sina barn. Nedan kommer lite tips på hur man kan öka sin semesterkassa, alternativt ha kul utan att det kostar en massa pengar.

Loppis

Inte är det något ovanligt att man har en hel del gammalt bråte liggandes hemma i förrådet. Tänk efter en extra gång innan du fyller släpet och beger dig till tippen. Något som är bråte för dig kanske är av värde för någon annan. Ett bra tips är att samla ihop sådant som faktiskt fortfarande är helt och rent och sätta upp en liten loppis. Att anordna en loppis kan faktiskt inbringa en del pengar som kan bli ett välkommet tillskott under sommaren!  Tänk dock på att du måste skatta för vinsten om den är större än 50 000 kronor.

Låna pengar

Det i särklass snabbaste sättet att få in extra pengar på kontot till semestern är att ta ett mindere lån, så som sms-lån. Denna typ av lån har fått både ris och ros i media. Men faktum är att så länge man bara gör noggranna jämförelser och ser över sin ekonomi och vad den klarar av, så behöver inte snabblån vara ett negativt finansieringssätt. Om du väljer att ta ett smslån utan uc, så påverkar det heller inte din kreditvärdighet hos Upplysningscentralen och du har pengar att använda under sommaren.

Semestra lokalt

Till sist, ett hett tips, för att vara snäll mot kontot, är att se över semesteralternativ som inte innebär en utlandsresa. Den svenska naturen och landsbygden är på många platser otroligt vacker och mycket utflyktsvänlig, vilket ger många möjligheter till en semester hemma i Sverige. Det behöver inte vara varken dyrt eller särskilt tidskrävande att turista lokalt. Dessutom kan man upptäcka saker man aldrig annars hade fått se!